måndag 7 december 2009

Hyran ska styras av marknaden.

Då hade man sluppit köa i halva sitt liv för att få en lägenhet till överpris.


I Zimbabwe har de en reglerad matvarumarknad. Konsekvenser? 
Matvarubrist och lite inflation.Fast det lär inte bli aktuellt då det knappas är något högprioriterat för alliansen. Marknadshyror skulle ju drabba deras kärnväljare i innerstan så de har ju något att skylla sin oförmåga att handla på. Frågan är vad vänstern har att skylla på, det måste vara inkompetens som stått i vägen.

För det är väl ingen som på allvar fortfarande tror att en reglerad bostadsmarknad är bra?
Låt mig introducera er till ett klipp från TED där Paul Romer förklarar mycket bra varför vissa marknader fungerar så dåligt. (Spoiler: pga regleringar.)

Professorn vill släppa lös bostadsmarknaden
Het debatt efter bostadsutspel  

2 kommentarer:

Jacob sa...

Jag vill påstå att du gör ett felslut. Bostadsbristen beror till största delen på att det byggs alldeles för lite. Och att det byggs för lite beror på konkurrens- och kvalitetsproblem på byggmarknaden samt på markbrist eftersom många kommuner idag inte längre har några markreserver att erbjuda för exploatering. Förändringar i hyressättningen påverkar i stort inte byggandet. Surfa runt och se var dagens hyresnivåer i nyproduktion ligger, så inser du att det är något galet - de är ju redan så dyra att endast en mindre del av befolkningen har råd att efterfråga dem. Så om hyrorna i nyproduktion redan är så pass dyra, varför skulle då rena marknadshyror öka byggproduktionen? Titta också på bostadsrättsmarknaden, där boende får dra av 30% av räntekostnaden på bostadslån. Det snedvrider byggandet, eftersom avdragen gör att människor som köper bostadsrätt har råd med en större bostadskonsumtion än om de väljer hyresrätt.

It's automagical sa...

"Bostadsbristen beror till största delen på att det byggs alldeles för lite."

Agreed!

"att det byggs för lite beror på konkurrens- och kvalitetsproblem på byggmarknaden"

Konkurrensproblem och kvalitetsproblem, du får gärna förtydliga lite. Finns det för få företag som är villiga att bygga och är det därför det finns ett konkurrensproblem? Varför finns det i så fall så få intresserade byggföretag?

Angående markbrist, har du några källor på det?
Jag tror faktiskt inte att markbrist är en anledning till att så få lägenheter byggs i Sverige.

"Surfa runt och se var dagens hyresnivåer i nyproduktion ligger, så inser du att det är något galet - de är ju redan så dyra att endast en mindre del av befolkningen har råd att efterfråga dem."

De är ju uppenbarligen inte tillräckligt höga.

Skicka en kommentar