fredag 17 september 2010

Fp: Svårt sjuka ska självklart ha sjukpenning.


Alla känner med Annica!
En så grundlig reform aldrig vara 100% lyckad, tyvärr!
Det tidigare systemet var dock ohållbart och inhumant, med ett justerat nytt system kommer Sverige vara ett föregångsland i världen. DN SvD AB

2 kommentarer:

Anonym sa...

Utallandet missar helt poängen.


problemet är ju att sjukpenning för längre tids sjuka är för mager, och därför orsakas de som tidigare var tillfälligt förtidspensionerade ekonomisk skada.

En person som på lång sikt (dvs inte för evigt)väntas bli bättre, kommer denne inte beviljas sjuk ersättning. Sjukersättning (i folkmun sjukpension)

För att få sjukersättning måste man vara "sjuk för all överskådlig framtid, utan rehabiliterings möjlighet" och testas mot hela arbetsmarknaden. Deltidsersättning verkar inte existera heller.


Sjukersättning
brutto drygt 8000 kr och rabatter, med möjlighet till bostadstillägg upp till 90%

Sjukpenning,minsta nivå? 0brutto 4200 kr, och inga rabatter.

Sjukpennings minsta nivå ligger alltså under existens minimum.

Sjukpenning är tidsbegränsad och dessutom kräver månadsvis intyg och en ökad byråkrati för den sjuke individen. De tre månaderna som man är utfösäkrad får man inte ansöka om "ny" sjukpenning.
Beviljad sjukersätning kontrolleras efter tre år hurvida förutsättningarna har förändrats (dvs om man uppfyller kraven för att fortfarande få den)

Utöver bostadsbrist problematiken, är Bostäder ett ytterligare problem också, hyresvärdar vill inte ha folk som är sjuka med dålig ekonomi, och det råder bostadsbrist. För en bostad med hyra 3000kr kräver bostadsvärden som standard att hushållet har en inkomst på 9000kr. (årsinkomst =årshyrax3) Omöjligt för sjuka ensamstående vuxna att söka ny "billig" bostad.

<- Läkare (och även jag) hoppas att jag kan återfå en arbetsförmåga på 50% på 10 års sikt. Alltså kommer jag inte beviljas sjukersättning "sjukpension" överhuvudtaget.

För mig personligen, återstår sjukpenning och när jag är utblottad pga av för mager sjukpenning, Sos.

Ganska garanterat miserabelt liv i uppkommande 10 år. Men många (30 000 +) sitter i samma båt som jag. Dessutom är framtiden oviss och andra har det värre.

Destrier

Anonym sa...

Lätt att glömma att det var samma problem med försäkringskassan när Socialdemokraterna styrde.
http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=67&doktyp=fr&dok_id=GT11907&rm=2005/06&bet=907
http://www.vk.se/Article.jsp?article=30407

Skicka en kommentar